Ponduri, lagune și lacuri artificiale
Despre lacurile artificiale
Soluțiile de stocare a apei prin construcții îngropate (ponduri, lagune sau lacuri artificiale) de la Genap sunt de fapt niște construcții hidrotehnice ușor de realizat, foarte ușor de exploatat și care permit stocarea de cantități mai mari de apă.
Apa pentru alimentarea acestor lacuri artificiale poate fi dintr-un foraj sau dintr-o captare de apă. În plus, întotdeauna va avea și aportul hidrologic de la ploi.
Așa cum am menționat anterior, aceste lacuri de acumulare sunt de fapt o „construcție hidrotehnică”, dar nu necesită betoane și nu necesită lucrări speciale. Este atât de simplu. În funcție de relieful terenului, aceste lacuri artificiale se pot realiza cu sau fără taluzuri. Prin folosirea taluzurilor, se realizează o optimizare a excavației și o mărire a volumului colectat, fără creșteri mari a investiției. Firma noastră deține tehnologia pentru realizarea acestor lacuri artificiale, cu sau fără taluzuri.
Dar realizarea excavației este doar o parte a problemei. Dacă nu se folosesc betoane, apa se va infiltra prin sol și se va pierde. Pentru evitarea pierderilor se folosesc linere din folii speciale, care asigură impermeabilizarea suprafețelor. Folosind tehnologia existentă, după protecția suprafețelor cu geotextile speciale, se întinde liner-ul gata sudat din fabrică, fapt care extinde durata de viață a membranei și previne eventualele probleme care pot interveni la sudura realizată în teren.
Datorită faptului că luciul apei este supus radiației solare, pot apărea evaporări masive. Pentru preîntâmpinarea acestui fenomen, vă putem pune la dispoziție folii speciale, numite folii de protecție anti-alge, în construcții tensionate sau plutitoare Genafloat®.
Cum se realizează o lagună artificială (lac artificial) la Genap? Vă invităm să vizionați acest film, despre un proiect realizat în Olanda.
Genap furnizează toate geomembranele necesare realizării unei lagune de stocare a apei. In plus, confecționăm folii de acoperire care sunt adaptate pentru orice geometrie a lagunei. Lagunele sunt de regulă măsurate folosind sisteme GPS și pe baza datelor trimise la fabrică se calculează foliile pentru proiectul de lagună.
Pentru protecția linerului se așterne pe baza și lateralele lagunei o folie de protecție Genatex® 1000, după care se așează linerul. Peste liner se poate întinde o folie de protecție cu buzunare de lestare pe interiorul lagunei, folie care are rolul de a preveni uzura prematură a linerului de la radiația UV și de a proteja foliile când persoanele umblă pe taluzurile lagunei. Toate foliile se îngroapă într-un șanț perimetral pe exteriorul taluzurilor.
Foliile linerelor sunt realizate din folie Aquatex, o folie special dezvoltată pentru stocare apei în sectorul horticol. Aquatex este disponibil într-o gamă de grosimi și este compatibilă cu stocarea apei de ploaie, a apei din aducțiuni sau puțuri, precum și pentru apa recirculată.